BLOG

WIGILIJNE PIEROGI

wigilijne pierogi

Za pasem Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy z niecierpliwością oczekują na ten szczególny okres. To cudowny czas, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla jednych to czas zjednoczenia z rodziną, uduchowienia; dla innych oczekiwania na prezenty a jeszcze dla innych zakupowych szaleństw.

SZLACHETNY SMAK WĘDZONKI

wędzonki

Wielkimi krokami nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Jest to czas,  kiedy odpoczywamy w rodzinnym kręgu  i biesiadujemy. Na naszych stołach pojawiają się  tradycyjne i smakowite potrawy. W związku z tym, wypadałoby mieć coś wyjątkowego i smacznego na naszych stołach. Z pewnością zaliczają się do nich tradycyjne wędzonki, których nie powinno zabraknąć na naszych stołach – wszyscy je uwielbiają.

ANDRZEJKI

andrzejki

Wkrótce, bo już 30 listopada spędzicie najlepszy wieczór andrzejkowy w Rukoli. Choć współczesne zabawy andrzejkowe zgubiły swój pierwotny charakter, to jednak wciąż chętnie bawimy się w andrzejkowe wróżby. Każdy, kto ma ochotę na chwilę magii, szaleństwa i dobrego humoru spędzi tę noc u Nas wyjątkowo. Niesamowita zabawa dla wszystkich, którzy chcą spędzić ten czas, dobrze bawiąc się w otoczeniu wykwintnego menu i świetnej muzyki.

KAWA – MAŁA FILIŻANKA POGODY!

kawa

Dobre wiadomości dla smakoszy kawy. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że spożywanie kawy w określonych ilościach wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie. Okazuje się, że jedna filiżanka kawy dziennie może zrobić wiele dobrego dla naszego organizmu.

ROSÓŁ DOMOWY DOBRY NA WSZYSTKO!

rosół

Rosół to jedna z głównych potraw polskiej kuchni tradycyjnej. Niezastąpiony zarówno w dni powszednie i niedzielne na stołach polskich domów jak i w świąteczne podczas uroczystości. Niezależnie od regionu Polski cieszy się ogromną popularnością.

HALLOWEEN

dynia

Halloween najbardziej znane i hucznie obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych. Jednak nie one są kolebka tego święta, jak większość sądzi. Do końca wieku XX obchodzone było tylko w Irlandii.

CO Z TĄ GOLONKĄ?

golonka

swieto golonkiKiedyś królowała na szlacheckich stołach, dziś jest przysmakiem w wielu domach,  najczęściej podawana z kapustą. Golonka jest popularna w kuchni polskiej, czeskiej, niemieckiej a nawet włoskiej. Uważa się, że to przysmak każdego mężczyzny. Jak się okazuje nie tylko – coraz większą popularność zdobywa również wśród pań. Przywędrowała do nas z Bawarii i podbija serca polskich smakoszy do dziś.

Popularność golonki w Polsce jest na tyle duża, że z tej okazji organizowane są regularnie festiwale, święta i dni golonki. Jest ona również często nieodłącznym elementem kulinarnym na innych imprezach np. Festiwal piwa. Najbardziej popularna jest na Śląsku – gorącej golonki i kufla zimnego piwa nie odmówi sobie żaden górnik z okazji Barbórki, stało się to już nieodzownym element tego święta.

Co sprawia, że golonka jest tak popularna? Dlaczego wywołuje tyle kontrowersji? Jaki ma naprawdę wpływ na nasze zdrowie?

DORSZ I ŁOSOŚ – RYBY Z CHARAKTEREM

tatar

O Dorszu mówi się, że to ryba, która zmieniła świat. Przypisuje się mu duże znaczenie gospodarcze. Dorsz znany już był w X -XI w. Wikingowie suszyli dorsza na mrozie, by potem żywić się nim podczas swoich wypraw.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY?

halibut w Rukoli

Dane statystyczne mówią, że Polacy zjadają w ciągu roku ok. 14 kg ryb. Na tle innych narodowości wypadamy raczej słabo. W chinach ryb spożywa się najwięcej – ok. 40 kg na osobę. W Polsce największe spożycie ryb przypada na okresy świąteczne. Niestety, jemy ich stanowczo za mało. A szkoda, gdyż ryby są wysokowartościowym artykułem spożywczym.

DLACZEGO WARTO ZORGANIZOWAĆ PRZYJĘCIE W RESTAURACJI?

Każda uroczystość w życiu człowieka oznacza ważne wydarzenia bądź chwile. Takim okazjami są chrzciny, komunia, rodzinna uroczystość, wieczór panieński, przyjęcie weselne czy też stypa. Wszyscy uwielbiają zazwyczaj hucznie celebrować szczególne chwile.