BLOG

WYŚMIENITY TATAR WOŁOWY

tatar wołowy w Rukoli

Wszyscy lubią dobre jedzenie, które uprzyjemnia codzienne życie, towarzyszy spotkaniom z przyjaciółmi i szczególnym uroczystościom. Przystawki, to nieodłączny element każdego przyjęcia. Królująca i ulubioną przystawką na polskich stołach jest tatar wołowy.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KURKI?

Zupa kurkowa Restauracja Rukola Dywity

Sezon na kurki w pełni – to kwintesencja lata. Choć na zewnątrz gorąco i w lasach obecnie dość sucho, to jednak możemy się cieszyć smakiem i zapachem świeżych kurek. Dlaczego kurka jest tak popularnym i lubianym grzybem?

PIWA REGIONALNE ZYSKUJĄ NA ZNACZENIU

nowe restauracje olsztyn

Aby odpowiedzieć na to pytanie należałoby odbyć krótką podróż po tradycji warzenia piwa na naszych ziemiach. Te tradycje sięgają już czasów Prasłowian i Słowian. Piwo już wtedy było cenionym i popularnym napojem niskoprocentowym.

CHŁODNIK LITEWSKI

Kiedy z nieba leje się żar, potrzebujemy orzeźwienia. Chłodnik litewski wspaniale spełni tą rolę i sprawi prawdziwą przyjemność dla podniebienia.

KULISY ZDROWEGO GRILLOWANIA

Grill i przyprawy

Ciepłe i letnie dni skłaniają nas do częstszego relaksu na łonie natury, spotkań z rodziną, przyjaciółmi. A jeśli spotkanie latem – to najczęściej przy grillu. W kręgu najbliższych, możemy delektować się potrawami z grilla,  w wielu miejscach – przydomowy ogródek, piknik, restauracja.

Grillowanie to również sposób na przyrządzanie smakowitych potraw według własnych upodobań. Dania przyrządzone domowa metodą, bez konserwantów, gdzie możemy kontrolować cały proces przygotowania posiłku, będą z pewnością zdrową i doskonałą ucztą dla podniebienia.

JAKIE BYŁY POCZĄTKI GRILLA?

nowe restauracje olsztyn

Ciepły i letni wieczór, świecące gwiazdy nad głową, żarzące się węgle w ognisku a wokół unoszący się zapach smakowitej pieczeni. Soczyste szaszłyki z cebulką, soczysta karkówka, kiełbaska, pieczarki z serem – uczta dla podniebienia na wyciągnięcie ręki a potem chwila na dobre wino bądź piwo, śpiewy i pogawędki z przyjaciółmi. Scenariuszy spędzenia czasu na wolnym powietrzu może być wiele ale gdziekolwiek by to nie było, grillowana kiełbaska musi być – tak się u nas przyjęło. Fakt jest taki, że Polacy uwielbiają grillować i jako naród są w czołówce, jeśli chodzi o grillowanie.

WOŁOWINA WRACA NA STOŁY

Z badań statystycznych wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie ok. 78 kg mięsa. Dla porównania Duńczycy spożywają ok146 kg mięsa na osobę, Nowozelandczycy ok. 142 z kolei Niemcy ok. 50kg. Tak więc Polska znajduje się gdzieś pośrodku. A jak wygląda sytuacja z konsumpcją wołowiny? Spożycie wołowiny w ostatnich latach u nas zmalało – obecnie wynosi ono zaledwie 2 kg na jedną osobę. To bardzo mało na tle krajów innych europejskich, gdzie średnia wynosi ok. 15 kg na osobę.

O HISTORII I TRADYCJI WYPIEKU CHLEBA SŁÓW KILKA…

Chleb domowy Restauracja Rukola Dywity

Chleb to jeden z podstawowych składników codziennej diety utożsamiany z życiem, pracą i rodziną. Pełni też ważną rolę kulturowo-symboliczną, wzmianki o nim pojawiają się już w Starym Testamencie. Towarzyszy człowiekowi co najmniej od 12 tysięcy lat i jest obecny w wielu kulturach, gdzie występuje pod różnymi postaciami.

W rejonie basenu Morza Śródziemnego jest zazwyczaj okrągły z chrupiącą skórką wypiekany tradycyjnymi metodami. Z kolei w krajach Afryki i Bliskiego Wschodu występuje pod postacią placka pieczonego przez krótki czas na rozgrzanym piecu zjadanego z ziołami lub oliwą z oliwek. Odmienną postacią chleba jest Man-Tou, czyli kluski na parze przygotowywane z ciasta drożdżowego wcześniej poddanego fermentacji i gotowanego na parze.

TRADYCYJNE WESELE CZY OBIAD POŚLUBNY?

Kiedy zapadnie w końcu magiczne słowo „tak” i decyzja o ślubie, przyszli państwo młodzi pozostają w obliczu nie lada wyzwania. Radość, spełnienie, szczęście – to pierwsze uczucia, które im towarzyszą. W następnej kolejności myśli zaczynają krążyć wokół organizacji całej ceremonii. Zastanawiając się nad organizacją i przebiegiem uroczystości przede wszystkim powinniśmy sami sobie odpowiedzieć na pytanie: jak ma wyglądać ten szczególny dzień w naszym życiu? Kogo chcemy zaprosić – najbliższą rodzinę czy dalszych krewnych i znajomych? Jakie chcemy wybrać menu? I w końcu, czy po ślubie zamierzamy zorganizować tradycyjne wesele czy może uroczysty obiad poślubny dla najbliższych? Oczywiście pozostaje jeszcze temat budżetu, bo od tego zależą wszystkie powyżej wspomniane kwestie.