Sezon na kurki w pełni – to kwintesencja lata. Choć na zewnątrz gorąco i w lasach obecnie dość sucho, to jednak możemy się cieszyć smakiem i zapachem świeżych kurek. Dlaczego kurka jest tak popularnym i lubianym grzybem?

Grzyb którego znaleźć można prawie wszędzie.

Kurka to potoczna nazwa bardzo pospolitego gatunek grzyba – pieprznika jadalnego. Inne określenia to liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga. Grzyb ten lubi piaszczyste gleby i mchy, rośnie w trawach i na drogach. Występuje zarówno w lasach iglastych jak i liściastych – tworzy mikoryzę z sosnami, świerkami, bukami i dębami. Można go też spotkać w dużych ilościach na terenach górzystych. Zaliczany jest do gatunków kosmopolitycznych – ma szeroki zasięg geograficzny. Poza Antarktydą występuje na wszystkich kontynentach i wielu wyspach. Pojawia się latem i jesienią a sezon trwa zazwyczaj od czerwca do października.

Prawie każdy wie, jak wygląda kurka.

Pieprznik jadalny z uwagi na swoją popularność i powszechne zastosowanie kulinarne jest produktem często goszczącym na naszych stołach, zwłaszcza w sezonie letnim. Trudno go pomylić z innym grzybem. Ma charakterystyczną żółtą barwę, czasami pomarańczowożółtą lub bladożółtą. Kapelusz ma średnicę od 1-7cm. U bardzo młodych owocników jest wypukły, płaski a później wklęsły i lejkowaty. Brzeg ma podwinięty lub falisto powyginany. U starszych okazów jest postrzępiony. Pieprznik jadalny dopuszczony jest do obrotu i eksportu w Unii Europejskiej, stąd możemy go zobaczyć na półkach sklepowych w różnych sieciach handlowych jak i lokalnych bazarach.

Wartości zdrowotne i odżywcze.

Kurka to grzyb bogaty w witaminę C, D a przede wszystkim w witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5. Posiada również mnóstwo niezbędnych dla zdrowia minerałów, których największa ilość znajduje się w kapeluszu, są to: żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, jod, siarka. W swoim miąższu zawiera też błonnik – fungin, którego najwięcej jest w trzonie, to on nadaje grzybom sztywność. W swojej strukturze przypomina chitynową powłokę owadów lub pancerzyk skorupiaków. Ciekawostką jest zawartość w kurkach ergosterolu, badania wykazały, że posiada on właściwości grzybobójcze i owadobójcze. Warto jeszcze dodać, że kurki nie są produktem wysoko glikemicznym, więc mogą być spożywane przez osoby dbające o utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Tak tak jak inne grzyby, składają się prawie w 90% z wody. Pozostała część masy to białka, węglowodany oraz tłuszcze. To czyni kurkę produktem niskokalorycznym – 100 g świeżych kurek to 38 kcal.

Walory smakowe i kulinarne.

Pieprznik jadalny jest wysoko cenionym grzybem jadalnym, który można przygotowywać na rożne sposoby a jego dodatkową zaletą jest to, że rzadko bywa atakowany przez ślimaki czy robaki. Mówi się, że kurka to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Ma specyficzny korzenno-owocowy aromat a dojrzały okaz lekko ostry posmak. Doskonale pasuje jako do dodatek do potraw mięsnych jak i farsz do omletów czy pierogów. Świetnie sprawdza się jako sos do wszelkiego typu klusek a nawet przyprawa dla risotto. Oczywiście nie można pominąć przepysznej klasycznej zupy kurkowej ze śmietaną i ziemniakami. Kurka doskonale smakuje też w marynatach.

Pamiętajmy, że podczas przygotowania naszych ulubionych potraw z kurek warto przestrzegać pewnych zasad. I tak, jeśli smażymy kurki to najlepiej robić to krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Podczas zamrażania najlepiej je wcześniej poddać obróbce termicznej – zblanszować, gdyż zamrożone na surowo zgorzknieją chyba, że będzie to proces głębokiego mrożenia. Natomiast przy przy marynowaniu lepiej używać tylko kapeluszy z krótko obciętym trzonem.

Podsumowanie.

Podsumowując, kurka to grzyb uniwersalny z którego można przygotować wiele smacznych potraw. Cieszmy się nim i napawajmy się jego walorami zdrowotnymi i kulinarnym, gdyż w niektórych rejonach Europy zaczyna on zanikać np. w Niemczech. Dzieje się tak prawdopodobnie na wskutek kwaśnych deszczy.

Jeśli masz ochotę skosztować świeżej kurki podanej w postaci tradycyjnej zupy kurkowej z ziemniakami i śmietaną zapraszamy do Rukoli, gdzie serwujemy w letnim okresie ten wspaniały regionalny produkt.