W Polsce zwyczaj podawania win do potraw nie jest jeszcze tak powszechny jak we Francji czy we Włoszech, ale coraz częściej spotykany. Wino jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Wiele osób ma jednak wątpliwości – jak dobrać odpowiednie wino do potrawy?

Jakie wino pasuje do dań mięsnych, jakie do ryb lub owoców morza? Jakie wina będą komponować z sałatkami a jakie z przystawkami?

Aby odkryć walory smakowe wina, należy wiedzieć, w jaki sposób łączyć ten rodzaj trunku z potrawami. Zakorzenione, tradycyjne zasady mówią, że białe wino łączymy z rybami i owocami morza a czerwone z mięsem. To jest teoria a jak jest w praktyce? Wielu znawców odchodzi już od tej zasady i uważa, że dobór wina do potrawy to indywidualna sprawa.

Co jednak gdy nie jesteśmy specjalistami w tej dziedzinie? Wtedy najlepiej byłoby oprzeć się na dobrze znanych regułach. Poniżej przytoczymy kilka z nich.

Wzorcowa reguła łączenia win z potrawami.

Najprostsza i najłatwiejsza do zapamiętania zasada brzmi: ciężar posiłku powinien równać się ciężarowi wina. W praktyce oznacza to, że np. mięso pieczone spożywamy z czerwonym winem a ryby z białym. To podstawowa zasada, którą nie trudno zapamiętać, jednak w świecie win istnieje jeszcze parę bardziej szczegółowych zasad…

Jakie wino do czego?

Wino białe.

Wina białe należą do gatunku win lekkich. Podaje się je przed posiłkiem, głównie jako aperitif, zwłaszcza te bardziej kwaśne i wytrawne. Ta kolejność ma na celu zadbanie o lepsze trawienie i prawidłową pracę żołądka. Białe wina swobodnie możemy łączyć z warzywami, rybami i owocami morza. Ciasta, desery i inne słodkości świetne będą dopełniać się z winem słodkim i półsłodkim.

Schłodzone białe wino bardzo dobrze się sprawdzi przy ciepłych przystawkach np. do śliwek z boczkiem, natomiast do przystawek zimnych, octowych najlepiej pasuje wino białe musujące lub czerwone.

Lekkie białe wino komponować będzie się dobrze także z daniami na bazie makaronu, ryżu, łagodnymi serami a także z  delikatnie przyprawionym pieczonym kurczakiem.

Wino czerwone.

Wina czerwone doskonale harmonizują z potrawami aromatycznymi i mocno przyprawionymi. Należy przy tym pamiętać, iż różnią się one między sobą poziomem intensywności, dlatego lżejsze trunki łączymy z wyrazistymi i pikantnymi potrawami, zaś cięższe z mięsem pieczonym oraz grillowanym.

Tak więc decydując się na danie z drobiu, cielęciny lub innego delikatnego mięsa warto pokosić się o lekkie, młode wino czerwone, ewentualnie różowe.

Do mięs smażonych i pieczeni powinno się spożywać mocniejsze wina czerwone, z ta różnicą, że pieczone potrawy łączymy z winem w temperaturze pokojowej a smażone w nieco niższej. Czerwone wino wytrawne znakomicie także dopełni smak pikantnych gatunków sera.

Wino różowe.

Ten rodzaj win będzie pasował do wszystkich potraw rybnych duszonych, smażonych oraz wędzonych – małe odstępstwo od zasady. Wino różowe doskonale uzupełni smak ostrzejszych dań z drobiu. Spokojnie wino te możemy łączyć także z deserami.

Wino musujące.

Z reguły wina musujące traktowane są jako alkohol do wznoszenia toastów. Są one jednak również znakomitym dodatkiem do jedzenia. Wino musujące doskonale współgra z owocami morza, dorszem, łososiem a także z kurczakiem, cielęciną i jagnięciną. Dobrze komponują się z wszelkiego rodzajami sosami. Koneserzy win twierdzą, że można je praktycznie podawać z większością dań.

Wino na kieliszki.

Obiad czy kolacja w restauracji to wyśmienita okazja, by spróbować win, których jeszcze nie znamy. Nie musimy kupować całej butelki, by dokonać samodzielnej degustacji. W ten sposób otwieramy sobie drogę na poznanie nowych smaków win. Jeśli zdarzy się okazja spotkania w większym gronie, to możemy wybrać właśnie tę butelkę wina, którą już poznaliśmy.

Podsumowanie

Może wydawać się nam, że dobór odpowiedniego wina do posiłku jest bardzo skomplikowany ale wystarczy zapamiętać kilka powyższych zasad, by odnaleźć w tym wszystkim idealną harmonię. Generalnie warto również zapamiętać, że wino nie powinno przygaszać smaku potrawy a potrawa nie powinna zdominować smaku wina.

Masz ochotę spróbować polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu i dopełnić  posiłek smakiem dobrego wina? Zapraszamy do Restauracji Rukola. Tutaj możesz zapoznać się z naszą ofertą win.

Zapraszamy!