Aby odpowiedzieć na to pytanie należałoby odbyć krótką podróż po tradycji warzenia piwa na naszych ziemiach. Te tradycje sięgają już czasów Prasłowian i Słowian. Piwo już wtedy było cenionym i popularnym napojem niskoprocentowym.

Historia piwa w Polsce

Już początki naszej państwowości obfitują w akcenty piwne – częstowanie gości tym trunkiem na dworze pierwszego króla Polski Bolesława Chrobrego było codzienna praktyką. W ówczesnej średniowiecznej europie czyli około 1000 r naszej ery wyrobem tego bursztynowego trunku zajmowali się głównie mnisi w klasztorach i opactwach. To oni jako pierwsi wprowadzili chmiel do procesu warzenia piwa. Wtedy też powstały regiony specjalizujące się w produkcji lokalnego piwa, które przez wieki było lubianym i popularnym trunkiem. Pite zarówno przez królów, magnaterie, szlachtę, mieszczan i chłopów. Rozwój średniowiecznych miast przyczynił się do wzrostu browarnictwa, i tak w czternastowiecznym Krakowie było  25 browarów. W XV w. sztukę warzenia piwa na ziemiach polskich doprowadzono do perfekcji i eksportowano na całą Europę. Roczna produkcja wynosiła około miliona litrów. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, jednak zostało ono wyparte przez jęczmienne. Moc ówczesnego trunku była niewielka w porównaniu do współczesnych piw bo zawierała 2-3% alkoholu.

Późniejszy okres dla staropolskiej tradycji piwa był trudnym czasem z uwagi na liczne wojny, masową produkcję taniej wódki produkowanej z nadmiaru zboża, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości taniego przyczyniło się do spadku pozycji tego trunku. Spadła ona jeszcze bardziej kiedy dokonano rozbiorów Polski w XVII wieku.

Poprawę sytuacji przyniosła rewolucja technologiczna w XIX wieku, przyczyniając się do powstania średnich i wielkich zakładów piwowarskich, które za sprawą nowoczesnych technologii i inwestycji na powrót przywróciły piwo na swoje zaszczytne miejsce. Mniejsze browary uległy rozproszeniu i likwidacji. Branża piwowarska traciła powoli charakter rzemiosła na rzecz produkcji przemysłowej. Powstały browary w Okocimiu,Warszawie, Żywcu i Tychach. W tym czasie działało już 500 browarów produkując łącznie 6 milionów hektolitrów piwa rocznie a spożycie złocistego trunku wynosi około 34l na „głowę”. Niemałą rolę w tej rewolucji odegrał Ludwig Pasteur kiedy w 1862 roku przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia przez obróbkę termiczną. W swoich naukowych pracach o wpływie mikroorganizmów w drożdżach i ich roli w fermentacji wina i piwa przekazał branży piwnej do ręki narzędzie do kontroli fermentacji brzeczki.

Z nadejściem I wojny światowej rozwój przemysłu się zatrzymał, ponadto brak surowców i spadek spożycia na powrót zastopował branże piwowarską. Sytuacje pognębił wybuch II wojny światowej przynosząc grabieże i zamknięcia browarów zarówno przez okupantów jak i wyzwolicieli. W owym czasie Polska zajmowała przedostatnie miejsce w Europie pod względem spożycia piwa. Po wojnie browary ocalałe z grabieży i zniszczeń przejął Skarb Państwa. Wiele browarów zostało odbudowanych i zmodernizowanych. Rozpoczęto produkcję piwa w Warce, Łomży, Leżajsku i 78 innych browarach, produkując łącznie 13mln hl piwa rocznie, co dawało ilość rzędu 36l na mieszkańca.

Znaczenie browarów regionalnych

Prawdziwy rozwój branży przypada na lata 90 naszego wieku. Powstanie gospodarki wolnorynkowej spowodował napływ międzynarodowych marek. Po upadku PRL wiele zakładów produkujących piwo upadło lub zostało wykupionych nie wytrzymując konkurencji koncernowych gigantów, które zalały rynek różnej jakości produktem.

Obecnie coraz częściej sięgamy po produkty lokalne. Ten trend nie omija również rynku piwa. Produkty lokalnych browarów cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Dzieje się tak z uwagi na to, że coraz większą uwagę przykładamy do tego co spożywamy. Coraz lepiej rozumiemy, że taki produkt lokalny stanowi ciekawą alternatywę dla masowych marek. Jest oryginalny, dobry jakościowo, posiada unikalne walory smakowe. Często za wyborem takiego regionalnego piwa stoi patriotyzm zakupowy i wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Trend ten wzmacnia  coraz bardziej popularna turystyka kulinarna a w tym i piwna, która daje szansę poznawać nowe smaki i marki charakterystyczne dla danego obszaru.

Piwo rzemieślnicze a piwo regionalne.

Piwo rzemieślnicze jest możliwe do nabycia w całym kraju w specjalistycznych sklepach. Nazwa i styl występują najczęściej w wydaniu nowoczesnym. Piwo to ma wiele różnych definicji, zbierając je wszystkie w całość i poddając destylacji możemy powiedzieć, że piwo takie powinno być: tworzone z pasją i zamiłowaniem, posiadać unikalną recepturę wyróżniającą je na tle konkurencji, najlepiej aby miało naturalne dodatki podkreślające jego wyjątkowość. Piwo takie nie boi się eksperymentowania w drodze do osiągnięcia doskonałości. Za takim piwem stoi jakiś człowiek – piwowar kontrolujący cały proces a jego sygnatura jest potwierdzeniem dla oryginalności swojego dzieła. Jest produktem oryginalnym nie masowym, bardziej dla koneserów, choć nie tylko. Może być produkowane na własnej instalacji ale nie musi. Tworzone kontraktowo na wynajętej instalacji nie traci na swoim znaczeniu jeśli jest zachowana niezależność w jego tworzeniu. Ilość wytwarzanego piwa rocznie nie powinna przekraczać 5 tysięcy hektolitrów.

Natomiast piwo regionalne dostępne jest tylko w danym regionie, chociaż czasem zdarzają się wyjątki. Posiada tradycyjne style najczęściej tzw lagery, nazwę i stylistykę związaną z regionem z którego pochodzi. Nie bez znaczenia są też lokalne składniki używane do produkcji takiego piwa, jego smak jest naturalny o charakterystycznym i ciekawym smaku np. miodowe, pszeniczne, koźlaki. Piwa regionalne cieszą się ogromną popularnością także wśród turystów, chcących skosztować oryginalnych wyrobów lokalnych. W odróżnieniu od piw masowych nie są poddane obróbce termicznej-pasteryzacji w związku z czym charakteryzują się głębokim i niepowtarzalnym smakiem piwa.

Piwo regionalne w Rukoli

W naszej restauracji serwujemy  regionalne piwo „Kormoran”, aby zarówno okoliczni mieszkańcy jak i goście mogli zapoznać się produktami wytarzanymi w naszym pięknym regionie. Piwa regionalne to też powrót do naszej Polskiej tradycji piwowarstwa niegdyś sławnej i docenianej. Sztuka warzenia piwa to część naszej historii i tożsamości którą powoli przywracamy. Przybliżymy się do niej już wkrótce 4 sierpnia 2018 roku w Dywitach. Gdzie organizowane jest święto piwa. Restauracja Rukola jest jednym ze sponsorów tej imprezy i będzie gościć w swoich skromnych progach tak znamienitych gości jak zespoły Tymon Tymański i Maleo Reggae Rockers. Serdecznie zapraszamy. Będzie to niesamowita okazja dla koneserów złocistego trunku aby zetknąć się z piwem rzemieślniczym i regionalnym.