Jadanie poza domem posiada niewątpliwie wiele zalet. Często bywa tak, że nie zawsze mamy czas i ochotę by przyrządzać samodzielnie wszystkie posiłki. Nie każdy też lubi gotować tylko dla siebie i nie zawsze czuje się mistrzem w kuchni. Wybierając posiłek w lokalu omija nas szereg działań składających się na przygotowanie potrawy np. wyjazd po zakupy, ewentualne kolejki,  wymyślenie dania, studiowanie przepisów, spędzone godziny w kuchni a na koniec zmywanie. Wybierając zaś jedzenie w restauracji możemy liczyć na ładnie podany, smaczny i urozmaicony posiłek, a przy tym zyskać trochę czasu dla siebie i na relaks. Poniżej prezentujemy kilka powodów, dla których warto zawitać do restauracji.

Brak czasu i chęci

Czasami po wyczerpującym dniu po prostu brak nam już sił i czasu, aby zabrać się do kulinarnej przygody i przygotować coś wykwintniejszego niż tradycyjny kotlet schabowy.

Zamiast stać w kolejkach w sklepie, dźwigać zakupy a później jeszcze poświęcić godziny w kuchni, to  zdecydowanie lepiej oraz wygodniej jest wypocząć i smacznie zjeść przy klimatycznym nastroju w restauracji.

Monotonia

Wyczerpały się pomysły i wkradła się monotonia w nasze menu, a przygotowanie czegoś nowego to czas a przede wszystkim ryzyko, że może się za pierwszym razem nie udać lub nie będzie smakować i cała kulinarna operacja spala na panewce.

W restauracji mamy bogate menu obfitujące w dania główne, przystawki oraz desery. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie a okazji do spróbowania czegoś nowego, czego jeszcze nie próbowaliśmy na pewno nie zabraknie. W niektórych restauracjach funkcjonują cotygodniowe wkładki, w których pojawiają się potrawy sezonowe i inspirujące dania. To nieocenione możliwości poznania innych kultur, smaków i historii.

Nietrafiony produkt

Jeśli kupiony przez nas produkt, ma wziąć udział w stworzeniu naszego gastronomicznego dzieła a zawiedzie np. jest przeterminowany, ma niewłaściwy smak albo po prostu czegoś nam w nim zabrakło, to na ponowne zaopatrzenie się i przystąpienie do pracy może nie być już czasu i chęci.

W dobrej restauracji taki scenariusz się nie wydarzy, a jeśli coś nam w serwowanej potrawie naprawdę nie pasuje w ciągu chwili możemy zareklamować danie i dostać nowe nie ruszając się z miejsca.

Przetworzone jedzenie

Zależy nam na kaloriach, naturalnych i zdrowych produktach. Niestety ze względu na czas i pośpiech często sięgamy po gotowe, przetworzone potrawy. Na ogół nie idzie to w parze z odpowiednią wartością odżywczą zakupionego dania.

Z kolei w restauracji szeroki repertuar potraw pozwala wybrać danie, które spełni nasze oczekiwania. Każdy może mieć na talerzu, to co mu odpowiada. A jeśli restauracja stara się bazować na naturalnych lokalnych produktach, robi własne wyroby, dba o jakość serwowanych dań, to czego chcieć więcej?

Zamiana ról

Kiedy zamiast bycia kucharzem, kelnerem i sprzątającym chcemy się wcielić w rolę gościa.

Jak wiadomo w naszej tradycji gość to wyjątkowa osoba o którą się dba i wokół której i niczego nie powinno zabraknąć. Więc na tą chwilę  to my jesteśmy w centrum uwagi a spędzony czas możemy spożytkować na delektowanie się smakiem, interesującą rozmowę przy relaksującej i sympatycznej atmosferze.

Liczysz na atrakcyjnie podany, smaczny i urozmaicony posiłek?

Zapraszamy do Rukoli w nowej odsłonie i z NOWYM MENU! Zyskaj czas dla siebie i spraw sobie odrobinę przyjemności.

Zapraszamy!