Jedzenie i picie zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka – ale nie tylko: stwarzają też sympatyczna okazję do spotkań towarzyskich. Towarzyszące spotkaniu potrawy powinny mieć wyjątkowa oprawę. Powiedzenie, że „je się również oczami” nie jest może zbyt błyskotliwe, ale prawdziwe. Ładnie ozdobiona potrawa lub udekorowany półmisek z pewnością podniosą smak potrawy.

Carving a garnirowanie

Kulinarna sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach nazywa się carvingiem. W przeciwieństwie do garnirowania, będącego również ozdabianiem potraw, carving jest znacznie bardziej złożony i czasochłonny. Garnirowanie to termin pochodzący z języka francuskiego, gdzie „garnir” znaczy ozdabiać. Garnirowanie jest dekorowaniem oraz przybraniem potraw i naczyń na których są podane, carving zaś rzeźbieniem w owocach i warzywach za pomocą specjalistycznych narzędzi.

Skąd pochodzi carving?

Już starożytni rzymianie wiedzieli, że elegancko udekorowany stół sprzyja apetytowi. Podobnie klasyczna kuchnia azjatycka, chińska i japońska, zwracają od tysiącleci uwagę na sposób podawania potraw. Kolebką carvingu jest Azji. W krajach buddyjskich składanie kunsztownie wykonanej ofiary z potraw należy do religijnego rytuału. Rzeźbienie warzyw jest bardzo rozpowszechnione w Tajlandii, Sri Lance, Bali czy w Chinach – pracują tam prawdziwi mistrzowie.

Carving w restauracjach.

Od pewnego czasu rzeźbione warzywa, jako jadalna dekoracja potraw, mają stałe miejsce w codziennej rzeczywistości wielu restauracji: małe kwiaty, rozety czy wachlarze z pomidorów, cukinii, rzodkiewek, marchewki, ogórków cieszą oko i są łatwe o do przygotowania. Większość warzyw i wiele gatunków owoców nadaje się do wykonania z nich rzeźb.

Cuda na naszych stołach….

Kluczem do kuszącej aranżacji potraw jest pobudzenie trzech zmysłów: wzroku, zapachu i smaku nie tylko w restauracjach, ale także i w naszych domach. O rezultacie w pierwszej kolejności decyduje wielkość, oraz właściwości miąższu. Ważna rolę odgrywa również kolor (można ułożyć kolorowy kwiat z różnobarwnych warzyw czy owoców). Nie potrzeba też wielu narzędzi, wprawdzie profesjonaliści maja cały zestaw narzędzi rzeźbiarskich, noże i wykrawacze. By wyczarować prawdziwe cuda na początek wystarczają wygięty nóż, dobrze naostrzony obierak do jabłek, mały spiczasty i ostry nóż, a także rożne wykrawacze. Istnieje także wiele źródeł, dzięki którym możemy zaznajomić się z tajnikami dekorowania, są to: poradniki, książki kucharskie a także internet.

Ozdoby z plasterków – jak zrobić samemu?

cytrynaSpirala z karbowanych plasterków cytryny. Gładkie lub karbowane plasterki owoców nacinamy do połowy. Aby zrobić spiralę skręcamy brzegi naciętych plasterków w przeciwnych kierunkach. Postępujemy tak z kilkoma plasterkami, które następnie układamy w rzędzie obok siebie tak, aby się stykały. Uzyskujemy w ten sposób spiralna linię.

 

Lilia wodna. Skórkę dzielimy na 8 części
nacinając od wierzchołka owocu do 2/3 jego wysokości
i rozchylamy wraz z cząsteczkami jak kwiat.

 

 

Wystarczy wykazać się tylko fantazją, by obiad lub kolacja zachwyciły nasze zmysły i sprawiły przyjemność. Domowy carving potraw to także pomysł na małego „niejadka”. Bo jak można się oprzeć czerwonej biedronce, zielonemu ogórkowemu krokodylowi, owocowym jeżykom, kwiatuszkom czy kolorowym mini kanapkom.

Staramy się by nasze potrawy w Restauracji Rukola, nie tylko dobrze smakowały ale również wyjątkowo wyglądały. W naszym menu tygodnia mają Państwo okazje co tydzień poznawać nowe smaki w wykwintnych aranżacjach.

ZAPRASZAMY!