Wszyscy lubią dobre jedzenie, które uprzyjemnia codzienne życie, towarzyszy spotkaniom z przyjaciółmi i szczególnym uroczystościom. Przystawki, to nieodłączny element każdego przyjęcia. Królująca i ulubioną przystawką na polskich stołach jest tatar wołowy.

Czy tatar to polska potrawa?

Legenda mówi, że to Tatarzy wymyślili pierwszy befsztyk tatarski. Miał on powstać z polędwicy końskiej, która trzymali pod końskim siodłem, podczas swoich wypraw, by mięso się ubiło i uległo rozdrobnieniu. Nie było jednak przeznaczone ono do jedzenia, tak jak głoszą niektóre opowieści. Nie wiadomo do końca dlaczego Tatarzy wkładali surowe mięso pod siodło. Mówi się, że po to, by chroniły konia przed otarciami twardego siodła – ale nawet i ta informacja nie jest potwierdzona.

Tatar na świecie

Wbrew powszechnym przekonaniom tatar nie pochodzi z Polski, jak większość uważa. Okazuje się, że wiele innych krajów uważa tą potrawę za swoją narodową. Podawany jest na różne sposoby ale zawsze niezmiennie z wołowiną.

  • We Francji jest mielony i doprawiany ostrymi sosami, czasem serwowany z ziemniakami.
  • W Belgii nazywany jest filletem americanne, podawany w towarzystwie frytek.
  • W Armenii i Turcji przygotowuje się chee kufta, to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, serwowana wraz z cebulą i kaszą bulgur.
  • Chile zaś, spożywa się crudos, danie bardzo przypominające naszego tatara.

Tatar alternatywny

Koneserzy tatara nie wyobrażają sobie podania go w innej wersji niż z wołowiną. Jednak w ostatnich latach rośnie popularność nowatorskich tatarów. Wołowinę znakomicie zastępuje np. dziczyzna, szynka z sarny, jelenia – w opinii wielu smakoszy mięso to nie ma sobie równych.

A co jeśli , ktoś nie przepada za mięsem? Otóż w wielu kulinarnych królestwach w kuchni znany jest także tatar wegetariański. Zamiennikiem mięsa są pomidory, łosoś, śledź. Znakomitym dodatkiem do tego typu tatarów są koperek, miód cytryna, kapary, kiszony ogórek bądź marynowane grzybki.

Wartość odżywcza tatara wołowego

wartości odżywcze tatara wołowegoTatar stanowi wartościowe źródło kompletnego białka, w 100 g produktu znajduje się go ok 20%. Białko to podstawowy składnik krwi – służy do obudowy zużywających się tkanek lub komórek i jest odpowiedzialne za syntezę większości hormonów.

Wołowina zawiera także dobroczynne tłuszcze, w tym cenny kwas linolowy, który wykazuje szerokie działanie prozdrowotne: przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową a także wspomagające działanie układu odpornościowego.

Dostarcza nam również żelaza – to pierwiastek niezbędny do prawidłowego rozwoju, wzrostu i regeneracji tkanek; żelazo odpowiada również za naszą odporność, wolne rodniki i redukcję zmęczenia.

Wołowina to dobre źródło kreatyny – jej celem jest gromadzenie zapasów energii w mięśniach. To znakomity naturalny zamiennik suplementu diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Surowe żółtko znajdujące się w tatarze dostarcza witaminę D – wzmacniającej kości oraz witaminy z grupy B, w tym B6 i B12 – usprawniające metabolizm. Jednym słowem tatar to potężny zastrzyk protein dla naszego organizmu.

Podsumowanie

Tatar to zdrowa i odżywcza forma przekąski lub posiłku. Zawiera wartościowe źródło białka, żelaza, kreatyny, kwasu linolowego oraz witamin z grupy B. Jest daniem, które doda nam energii i uczucie sytości na długo. Dzięki temu, że jest lekkostrawny nie obciąży układu trawiennego. Pamiętajmy również o tym, iż zaletą surowego mięso jest to, że wszystkie składniki są łatwiej przyswajalne.